Att Göta Bio har många år på nacken är allom bekant. Vi har nu hittat ett gammalt programblad för våren 1937, som vi gärna vill ge alla tillfälle att läsa.

En snabb kartläggning visar att man visade det senaste. De allra flesta filmerna släpptes under 1936. Ett par undantag är två av de titlar som skivits in för hand: Kronans rallare som släpptes 1932 och Samhällets Fiende Nr 1 som släpptes 1931. Tack vare huvudrollen som gangster i Samhällets Fiende Nr. 1 fick James Cagney sitt genombrott och blev med åren mest känd för sina roller som gangster och hårding.

I listan finns en riktig klassiker nämligen den svenska filmen Intermezzo från 1936, som regiserades av Gustav Molander och med Gösta Ekman d.ä., Inga Tidbald och Ingrid Bergman i huvudrollerna. Redan 1939 gjordes en nyinspelning av Intermezzo i USA och Ingrid Bergman medverkade även i denna och i samma som roll som i den svenska originalversionen.

I listan finns dessutom två filmer med tidernas kanske största barnstjärna Shirley Temple och så klart en film med de två som dansade sig igenom ett antal filmer under trettiotalet nämligen Ginger Rogers och Fred Astair.

Namnen på en del av de utländska skådespelare är ju inte helt korrekt stavade, men det gör inte programmet mindre intressant. För många av er är säkerligen en hel del namn fullständigt obekanta medan andra ler igenkännande.

Tack vare hjälp från Bo Stormats, Visirbio i Leksand har vi fått förklaring till vad uppgifterna i kolumnerna Färg och Villkor innebär. Färgen anger om filmen är barntillåten eller barnförbjuden. Gul avser förbjuden för barn under 15 år och Röd är bartillåten. Senare delades filmerna in i tre färger där Gul var barnförbjuden, Grön tillåten för barn över 11 år och Röd var barntillåten. Villkor avser filmhyra i procent av bruttointäkten minus nöjesskatt .

Ordenshuset användes inte bara för filmvisning. Den 20, 27 januari och 3, 24 februari samt 3 mars var föreläsningar inplanerade och tack vare ett detektivarbete av Alf Rosén i Jonsereds Hembygdsförening vet vi vad föreläsningarna handlade om. Längre ned på sidan finns listan över föreläsningarna. En intressant notering är att de 100 kr som finns angivna i anslutning till föreläsningen den 20 januari utgör det samlade arvodet till de medverkande, inklusive resekostnader. Den 20 januari kan väl närmast betraktas som underhållning snarare än föreläsning och kallas också för Aftonunderhållning i listan. De medverkande var skådespelaren Ludde Gentzel, sångerskan Hillevi Stenhammar-Lindhé och pianisten Kai Rönn

(Källor: Jonsereds Hembygdsförenings arkiv, Västra Sveriges Folkbildningsförbund och Internet)

Originalet av programmet finns inramat och uppsatt på bion.

Programblad våren 1937

Bioprogram 1937 723px

 

Föreläsningsprogram våren 1937

Forelasningar VT 1937